Vai veselīgu ēdienu ir grūti atrast?

Laiks ir nauda, un par šo tēmu ir atrodams kāds labs raksts kursa darbu iedvesmas vietnē Atlants.lv. Tajā kāds vidusskolnieks Jānis (autora radīts personāžs) reflektē par laika un naudas attiecībām. Ko viņš iegūtu, ja mācīšanās vietā izvēlētos skatīties filmas vai ja nolemtu turpināt lasīt gudras grāmatas. Pirmajā gadījumā viņa domu gājiens aizved līdz vienkārša filmu operatora amatam, kam viņš savā iztēlē piešķir vidējas kategorijas atalgojumu, otrajā – līdz turīga firmas īpašnieka krēslam.

Turpinot domāt līdzīgā garā: ko iespējams iegūt, izvēloties veselīgu ēdienu? Neapšaubāmi, sākotnēji šī nodarbošanās aizņem zināmas stundas, kas jāveltī veselīga ēdiena jēdzieniskajai izpētei, pēc tam – dažādības labad – jaunu recepšu atrašanai un, kā tagad populāri sacīt, lēnās ēšanas jeb slowfood principu ievērošanai. Jo viss iepriekšminētais piedod dzīvei labāku garšu un veselīgāku izpausmi. Nenoliedzami, uzsākot šo procesu, no kaut kā ir jāatsakās, piemēram, no darbam veltītajām aktivitātēm. Taču – vai ilgtermiņā šis ieguldījums neatmaksāsies ar lielāku uzviju, kā nemitīga dzīšanās pēc peļņas, pat ar nodomu iekrāt savai veselībai? Var jau, protams, pelnīt, lai nopirktu zāles, apmaksātu ārsta apmeklējumus, veiktu dārgas attīrīšanās procedūras, un justies pārliecināts par veselības ziņā nodrošināto nākotnes perspektīvu. Bet ir iespējams arī dzīvot un domāt šodien, tieši šeit un tagad, rūpējoties par savu veselību ar konkrētajā brīdī pieejamajiem līdzekļiem. Šajā ziņā, protams, domāšanas un dzīvesveida izmaiņas prasa zināmas grūtības – bet nekas nenotiek bez gribas piepūles. Tomēr labā ziņa ir tā, ka paša spēkiem pavadītās pārdomu un meklējumu stundas neko nemaksā tieši šeit un tagad, toties atmaksājas ilgtermiņā, sniedzot ārkārtīgi daudzsološu ieguldījumu un nepārspējamus procentu ieguvumus nākotnē, ko nevar salīdzināt ar nekādu naudas līdzekļu atdevi.

Ja Tu esi nolēmis pievērsties veselīga ēdiena meklēšanai, Tev, protams, ir vajadzīgs labs padomdevējs. Vislabākais ir paša nesabojātā ķermeņa nemaldīgā sajūta par to, kas tam ir piemērots un kas – pilnīgi nepieņemams. Lielākā daļa cilvēku, pieņemsim, ir sabojājuši savas sajūtu un uztveres spējas ar slikto pārtiku, kas steigā jāuzņem starp darba cēlieniem, varbūt pat darba laikā. Tas daudzus jau ir novedis pie mediķu apmeklējumiem, dažus pat pie operācijām, hroniskām slimībām un zāļu lietošanas mūža garumā. Tomēr labā ziņa ir tā, ka ķermenim ir atmiņa. Atjaunojot kanālus, pa kuriem cilvēku sasniedz veselība un ilgs, produktīvs mūžs, ķermenim iespējams atkal likt „atcerēties” savus pirmsākumus. Jo tie, kas piedzimuši veseli, ir apveltīti ar tīru, ideālu un dabā iederīgu organismu. Paraugoties, cik ļoti mātes, kuras vēl nav pazaudējušas vai arī atkal ir atguvušas dabas balsi sevī, cenšas ieklausīties savos zīdaiņos, es pilnīgi noteikti izjūtu optimismu. Barodamas ar savu pienu, vērodamas mazuļu reakciju pēc dažādu produktu lietošanas savā uzturā, uztverot mazuļu ķermeņa un noskaņojuma signālus, viņas apstiprina dabīgo procesu nozīmi ēšanas kultūrā. Ja mazuli ir iespējams ēdināt veselīgi, vai to pašu nevar veikt arī pieaugušais, pastiprināti pievēršoties dabiskai, atbilstošai barībai? Es domāju, ka grūtības, ar kurām nenoliedzami nāksies sastapties veselīga (bet dabiska) dzīvesveida atgūšanā, ir atbilstošas uzstādītajam mērķim. Tas ir tas pats ROI ekonomikā – „return on investment” jeb ienākums no ieguldījumiem. Gudrs uzņēmējs izvēlas tādus pasākumus, kas nes peļņu, un būtu prātīgi ņemt vērā arī nemateriālo vērtību ieguvumu. Veselīga ēdiena izvēle nenoliedzami saistīta ar laika patēriņu un zināmu grūtības pakāpi, bet kā ilgtermiņa ieguldījumam tai ir daudzsološs iznākums nākotnē.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *